Ràdio Estel
RÀDIO ESTEL 
“Les noves tecnologies poden ajudar a trencar l’exclusió de la gent gran”
La responsable de Comunicació d’Amics de la Gent Gran, Eulàlia Tort, explica a Ràdio Estel per què cada vegada hi ha més gent gran que pateix soledat
 17/06/2019


La setmana passada llegíem que cada vegada hi ha més gent gran, però és que a més, cada vegada aquesta gent gran pateix més la soledat. Per conèixer les causes i conseqüències n’hem parlat, en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, amb Eulàlia Tort, responsable de comunicació d’Amics de la Gent Gran.

Després de conèixer que 4 de cada 10 persones de més de 65 anys pateixen soledat, Tort ha explicat a Ràdio Estel per què cada vegada hi ha més gent gran que pateix aquesta situació: “Avui dia, comptem cada cop amb més estudis sobre aquesta realitat, tot i que no sabem si es deu al fet que cada cop hi ha un increment major o perquè cada cop estem posant la lupa sobre realitats que quedaven recloses a l’esfera de la privadesa”. Una de les dades que més crida l’atenció dels recents estudis sobre la gent gran és que ha augmentat la xifra de persones, que per superar aquesta soledat, fan servir les xarxes socials o Whatsapp. Segons Eulàlia Tort, l’aparició de les noves tecnologies ha creat un impacte positiu en la gent gran. “El fet que aquesta xifra hagi augmentat trenca prejudicis i estigmes cap a les persones grans en l’àmbit digital. Les noves tecnologies poden ajudar a trencar l’exclusió de la gent gran”.

Eulàlia Tort també ha parlat de les conseqüències que pot tenir aquesta soledat. “Patir una soledat no desijtada pot tenir conseqüències directes sobre la salut psicològica i el benestar emocional”. Tort ha volgut diferenciar que “si un escull estar sol, aquesta soledat pot ser positiva, com un espai de connexió personal, però no totes les soledats tenen aquest efecte positiu”. Des d’Amics de la Gent Gran es treballa per combatre la soledat no desitjada i l’aïllament social de les persones grans, a través de l’acompanyament emocional i la participació social.

Les persones voluntàries d’Amics de la Gent Gran no desenvolupen tasques assistencials (fer la compra, netejar, cuinar...), sinó que estableixen vincles d’amistat mitjançant un temps d’oci compartit en què converses, passejades, jocs, anècdotes són l’excusa perfecta per conèixer-se i enriquir-se mútuament. A més, Eulàlia Tort ha explicat les principals opcions de voluntariat que ens proposen des d’Amics de la Gent Gran. Des d’acompanyar una persona gran compartint 2 hores a la setmana amb ella, a participar al desenvolupament de les activitats de socialització que organitzem entre persones grans i voluntàries, o bé col·laborar en tasques d’organització de l’entitat. 

Si voleu fer voluntariat amb Amics de la Gent Gran a la ciutat de Barcelona, o podeu assistir a la sessió informativa de dimecres 26 de juny de 2019 a les 18h, al Carrer Grassot 3, 1ª planta de Barcelona. Per a més informació podeu consultar amicsdelagentgran.org 

Pots tornar a escoltar el programa AQUÍ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET