Ràdio Estel
UN NOU LLINDAR 
Diàleg, col·laboració i coneixement mutu
Sebastià Taltavull 12/02/2019

Hem d’agrair que s’hagi escrit una nova pàgina en la història de les relacions entre les religions. Una lliçó de diàleg fratern i sincer més que ens regalen el papa Francesc i el gran imam d’Al-Azhar, a Abu Dhabi, amb el document que han signat conjuntament sobre la «Fraternitat humana». Dos testimonis de fe, ja que és la fe la que porta el creient a veure en l’altre a un germà que ha d’estimar. Un exemple que voldria que repercutís i s’obrís camí entre nosaltres, entre els cristians i els creients musulmans amb qui convivim i amb els qui hem de valorar tot allò que tenim en comú. Què fer per trobar-nos des de la normalitat de l’acollida i el diàleg sincer?

«El papa Francesc i el gran imam d’Al-Azhar ens han regalat una lliçó de diàleg fratern i sincer amb el document que han signat conjuntament sobre la “Fraternitat humana”».

Estem davant d’una invitació dirigida a totes les persones que porten en el cor la fe en Déu i la fe en la fraternitat humana; una invitació a unir-nos i a treballar conjuntament cap a una cultura del respecte mutu, en la comprensió de la immensa gràcia divina que a tots els éssers humans ens fa germans. Els creients estem cridats a expressar aquesta fraternitat humana protegint la creació i tot l’univers, i ajudant totes les persones, especialment les més necessitades i pobres. Vet aquí el camp de l’encontre.

La declaració es proposa assumir la cultura del diàleg com a camí, la col·laboració comuna com a conducta i el coneixement mutu com a mètode i criteri. I, tot això, en nom de Déu, en nom de l’innocent ànima humana; en nom dels pobres, dels orfes, de les viudes, dels refugiats i exiliats, de totes les víctimes de les guerres i dels torturats; en nom dels pobles que han perdut la seguretat i la pau; en nom de la fraternitat humana que abraça a tots, que ens uneix i ens fa iguals; en nom de la llibertat que Déu ha donat a tots els éssers humans; en nom de la justícia i la misericòrdia; en nom de totes les persones de bona voluntat d’arreu del món. La crida comença per un mateix i es dirigeix als artífexs de la política internacional i de l’economia mundial, a la vegada que demana el compromís seriós de difondre la cultura de la tolerància, de la convivència i de la pau.

De la mateixa manera, es dirigeixen als intel·lectuals, filòsofs, homes de religió, artistes, treballadors dels mitjans de comunicació i de la cultura, per tal de redescobrir els valors de la pau, de la justícia, del bé, de la bellesa, de la fraternitat humana i la convivència, i confirmar la seva importància com a àncora de salvació per a tots i difondre’ls. Una lectura completa del document ens pot ajudar a renovades actituds i, des de la fe, aixecar l’esperit humà i viure com a germans que s’estimen.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET