Ràdio Estel
'El Mirador' ha comptat aquest divendres amb Joan-Lluís Pérez Francesch, Josep Vila Abelló i Lluís Serra
SOCIETAT 
"La Constitució hauria de ser integradora de totes les sensibilitats"
Joan-Lluís Pérez Francesch diu, en el programa 'El Mirador de l'actualitat', que el que passa a Catalunya "és un dilema molt antic"
@IgnasiMiranda 06/10/2017

Lluís Serra, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, Joan-Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes han coincidit en la idea que el diàleg és imprescindible per refer els equilibris entre la llei vigent i les aspiracions democràtiques a Catalunya. Ha estat en el programa El Mirador de l'actualitat, on Pérez Francesch ha recordat que "és una qüestió molt antiga, amb dilemes entre els romans i els grecs". En aquesta línia, referint-se a Catalunya, ha afegit que "la democràcia constitucional és un sistema en què les majories de cada moment estan sotmeses a unes normes rígides que donen estabilitat, però aquesta norma que és la Constitució hauria de ser integradora de totes les sensibilitats, no pas excloent"

Serra, per la seva banda, ha comentat que "les fronteres d'un país o un Estat estan sovint formades per les cicatrius de la història" i que, actualment, "es poden refer o modificar fronteres votant, quan abans s'havia fet a través de guerres que van provocar milions de morts a tot el món". També ha posat l'exemple del Québec i Escòcia. I Josep Vila Abelló ha lamentat que, "actualment a Catalunya, els poders s'han envaït els uns als altres, quan haurien d'estar separats, i això és un problema que mata els plantejaments de Montesquieu". L'economista ha afegit que "la llei és clara i, en canvi, allò que diu el poble sovint és difícil de saber, tot i que, en el cas de Catalunya, el gran error ha estat no permetre un acord per votar, de manera pactada i també legal, cosa que no es va donar diumenge passat, l'1 d'octubre".

En aquesta edició del programa 'El Mirador de l'actualitat', s'han analitzat les tensions i els desajustos entre la llei i la política, entre les idees lliures pròpies de la llibertat i els límits que les democràcies sovint s’autoimposen en determinades qüestions que es consideren fonamentals.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 6 d'octubre.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET