Ràdio Estel
Ràdio
SOCIETAT 
Diversitat davant l'1-O: "referèndum" i "protesta sense garanties"
En 'El Mirador', Carles Armengol, Josep Maria Balcells, Jordi López Camps i Toni Picó han debatut sobre el que pot passar diumenge
@IgnasiMiranda 29/09/2017

Josep Maria Balcells, militant de Catalunya en Comú i exdiputat del PSC, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, Carles Armengol, membre de l’ANC i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, i Jordi López Camps, expresident del Patronat de la Mare de Déu de Montserrat i també membre de l'ANC, han coincidit aquest divendres en la idea que aquest diumenge hi haurà alguna mena de mobilització a Catalunya, però han discrepat en el caràcter de referèndum que pugui tenir. Ha estat en el programa El Mirador de l'actualitat, on Armengol ha dit que "diumenge hi haurà un referèndum d'autodeterminació", mentre que Balcells ha comentat que l'1-O "no reuneix les condicions, de validesa ni les garanties europees, perquè això sigui un referèndum, perquè el que serà és una votació popular i de protesta cap a no sé on". Picó ha destacat que "l'1 d'octubre representa el fracàs de la política, perquè els nostres dirigents polítics, a Catalunya i a Espanya, no han volgut o no han pogut posar-se d'acord", i ha dit igualment que "no es donen les condicions perquè això sigui un referèndum, que no serà reconegut internacionalment".

En altres moments del col·loqui, Armengol ha recordat que "Catalunya ha fet propostes, però el govern de Madrid no n'ha fet cap, cosa que ha abocat els catalans a arribar aquí". López Camps ha admès que "aquest referèndum no és com els que els manuals de dret contemplen però, si es fa així, és perquè alguns no han volgut alternatives". També Toni Picó ha assegurat que "la realitat és que no hi ha hagut diàleg, i això té la causa en les dues bandes, a Catalunya i a Madrid". Dins el reflex de les tensions socials que es donen aquests dies, en el col·loqui, s'ha explorat allò que pot acabar sent la jornada de l’1 d’octubre: Possibilitat d’anar a votar? Almenys sortir de casa amb una papereta encara que no tothom la pugui posar en una urna? Protestes al carrer? Els esforços dels partidaris i les opinions dels detractors, dins i fora de Catalunya, han estat marcats per les accions judicials instades pel govern espanyol i bona part de l’arc parlamentari del Congrés.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 29 de setembre.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET