Ràdio Estel
Peu de foto: Representació de La Passió d'Esparreguera
FÓRMULA ESTEL Foto: Ticketea
La Passió és popular, al teatre i a la parla
Amadeu Carbó ha justificat perquè a Catalunya està tant arrelat fer representacions teatrals sobre La Passió
@BorjaDeMaria 06/04/2017

La Passió, representada per actors amateurs a diverses poblacions del territori, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Ulldecona o Molins de Rei, ofereix el drama dels darrers dies de la vida de Jesucrist, gairebé en format de tragèdia clàssica. 

Amadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat a la Fórmula Estel per què a Catalunya està tant arrelat fer representacions teatrals sobre la Passió citant Francesc Massip: “La  cultura  catalana, privada del suport estatal necessari per la creació d’un teatre nacional modern quan ho fan les distintes cultures europees durant el segle XVI (teatre elisabeteà, classicisme francès, comèdia italiana, segle d’or espanyol), es va refugiar en l’àmbit més irreductible, això és, en l’esfera de la festa i l’espectacle popular, generalment de tema religiós. D’aquesta manera, les representacions tradicionals d’arrel medieval han suposat la més fidel continuïtat d’una activitat dramàtica ininterrompuda. De fet, no hi ha a Europa un país ni una cultura que hagi conservat amb major puixança la tradició passionística com la catalana“.

La parla s’ha impregnat d’expressions i dites provinents d’aquesta tradició passionística. Amadeu Carbó ha posat exemples com:

- Ser fals com un Judes / Podrit com l’ànima de Judes / Està fet un Judes.
- Fer anar d’Herodes a Pilat, en referència a fer-te anar d’un cantó a l’altre sense donar-te solució,…  
- Rentar-se les mans 
- Carregar una creu
- Portar pel camí de l’amargura, 
- Això és un Calvari 
- Plorar com una Magdalena
- Estar feta una dolorosa
- Ser de la pell de Barrabàs
- Beure fel i vinagre
- Posar el dit a la llaga

A RàdioEstel estem sortejant 5 entrades dobles per a La Passió d'Esparreguera del dissabte 22 d'abril. Si encara no ho has fet, apunta't al concurs!

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET