Eduard Ibáñez i Joan Ramon Riera, aquest dilluns en el programa 'El Mirador' a Ràdio Estel
SOCIETAT 
"Cal anar a les fonts de la inseguretat, també a la desigualtat"
Joan Ramon Riera, cap de Gabinet de Seguretat a l'Ajuntament de Barcelona, en conversa amb Eduard Ibáñez, defensa una acció global
@IgnasiMiranda 09/09/2019

El director de Justícia i Pau a Barcelona, Eduard Ibáñez, i el cap de Gabinet de la Tinença d'Alcaldia de Seguretat a l'Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la seguretat a Barcelona, un problema molt present aquest estiu i que obre una reflexió general sobre aquesta realitat més enllà de la capital catalana. Riera ha explicat que "Barcelona ocupa el lloc 25 en mitjana de seguretat, segons la llista de The Economist". Sobre el recent anunci d'un pla per frenar la inseguretat, després d’una reunió dijous passat amb representants de l’Ajuntament i agents socials, el dirigent del govern municipal ha destacat que "es tracta de construir una estratègia de fons, consensuada i de llarg recorregut, tot marcant un termini de tres mesos, tot i que es prenen mesures des del primer dia". El cap de Gabinet ha recordat que "la resposta no pot ser només judicial o policial, sinó integral de tots els ciutadans, per treballar sobre les fonts de la inseguretat, incloent-hi les desigualtats".

Eduard Ibáñez ha destacat que "el problema és real, de creixement d'alguns tipus de delictes, i no s'ha de minimitzar, perquè és un desafiament per a les administracions i per a la societat en general, que s'ha de comprometre". En aquesta línia ha afegit que "va més enllà de les polítiques, i cal entendre bé què està passant, amb estudis seriosos, empírics i sociològics". I pel que fa a l'impacte mediàtic d'aquest estiu, el director de Justícia i Pau ha qualificat de "gravíssim error castigar amb presó provisional la reiteració de petits delictes, perquè només s'ha d'aplicar després d'un judici ja que, si no, aniríem contra la presumpció d'innocènci". En un altre moment, Joan Ramon Riera ha defensat que "es pugui aplicar la multireincidència en els delictes lleus". D'altra banda, ha reivndicat "una responsabilitat més gran dels dirigents polítics a l'hora de fer algunes declaracions sobre Barcelona", i ha posat l'exemple del president del PP, Pablo Casado, que va relacionar directament Barcelona amb una alta probabilitat de ser apunyalats. "No hem de normalitzar ni acceptarem, com a govern i com a ciutat, aquests fets delictius, fins i tot encara que els vegem sovint als diaris", ha assegurat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 9 de setembre

Els fets delictius són, a banda de les estadístiques, molt presents en la vida ciutadana, i ara l’Associació de Fiscals reclama canvis legals perquè considera que té poques eines per dissuadir especialment els reincidents. Són els qui formen el poder legislatius els únics que poden dictar lleis i reformar els codis, per exemple perquè els furts reiterats puguin comportar penes de presó provisional, amb l’argument que aquesta reiteració es pot considerar que agreuja el delicte.. Aquesta situació es viu mentre l’Ajuntament i Foment acaben d’acordar crear un “front comú” per desenvolupar una estratègia conjunta en matèria de seguretat, turisme, comerç i promoció econòmica. Dijous passat, Interior anunciava que aplicarà, d’aquí a tres mesos, un pla per frenar la inseguretat, després d’una reunió amb representants de l’Ajuntament i agents socials. És important tenir present, a més, l’onada de crítiques a Ada Colau, que qualificava de desproporcionada l’alarma mediàtica d’aquest agost per la inseguretat a Barcelona, on hi ha hagut també 9 assassinats en baralles i altres fets violents. Per exemple, tot i que els socialistes són socis de l’alcaldessa, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, avisava també la setmana passada sobre “un problema de seguretat al qual cal fer front”.

Els homicidis s’han concentrat en les últimes setmanes, perquè el primer semestre s’havien produït 4 crims a Barcelona. La mort més recent ha estat la d’una jove de 26 anys a qui van robar el mòbil i més que després, quan un guarda de seguretat el va recuperar, va patir una agressió amb navalla, com també el vigilant, que està ferit greu. Al febrer, un home va morir en una baralla de matinada en una discoteca del Poblenou, al maig un home va ser tirotejat una tarda dins un pis de l’Eixample i aquell mateix mes una menor de 17 anys va morir per les ganivetades que li va clavar una tarda el propietari d’una cafeteria de l’avinguda Mistral. A finals de juny una alt càrrec de Corea del Sud va morir després que un lladre que anava en moto la fes caure quan intentava robar-li la bossa. La dona va quedar ferida i va acabar morint al cap d’uns dies. Tot i que va ser un homicidi, l’estadística oficial no ho recull així perquè inicialment s’havia qualificat de robatori violent. El problema de la inseguretat, però, va més enllà de la ciutat i afecta Catalunya i el conjunt de l’Estat, especialment les grans concentracions urbanes i, encara mes, les zones més receptores de turisme. A la capital catalana, la zona d’oci del Port Olímpic s’està convertint en un escenari especialment violent, conflictiu i tràgic.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET