Pavelló dels Camps Elisis de Lleida.
SOCIETAT Foto: Ajuntament de Lleida
En defensa dels temporers
Càritas Lleida reclama treball en xarxa i respecte pels drets laborals i socials
Carme Munté Margalef 11/07/2019

Amb l’inici de la campanya de la fruita han tornat també les imatges de temporers dormint pels carrers de la ciutat de Lleida. El nou govern municipal ha abordat la «situació d’emergència» posant a disposició el Pavelló dels Camps Elisis (Antorxa) per a temporers i temporeres que arriben a la ciutat. De la seva banda, el director de Càritas diocesana de Lleida, Rafael Allepuz, reclama que es reactivi el treball en xarxa entre Ajuntament i entitats socials de la ciutat de Lleida que ha funcionat els darrers deu anys.

«Enguany ens vam trobar amb la sorpresa que no es posava en marxa cap tipus d’acció conjunta», manifesta Rafael Allepuz, director de Càritas diocesana de Lleida, que ho atribueix al fet que la campanya d’enguany hagi coincidit amb eleccions municipals. Amb tot, Allepuz aclareix que des de Càritas diocesana es continua atenent els temporers proporcionant-los roba de segona mà.

«El treball en xarxa dona respostes a totes les necessitats dels temporers», explica el director de Càritas Lleida. D’aquesta manera, fins a l’any passat, totes les entitats que treballen a favor dels temporers es trobaven instal·lades en una oficina única i cadascuna oferia un servei específic. Tenint en compte que la Paeria ha anunciat que planificarà amb temps un nou operatiu d’assistència per a la campanya del 2020, Allepuz confia que es torni a posar en marxa el treball de coordinació que tants bons resultats ha donat.

D’altra banda, Rafael Allepuz, que també és membre de Justícia i Pau Lleida, ha fet un article, En defensa dels drets laborals i socials de les persones treballadores temporeres, en què denuncia la vulneració de drets laborals en el sector agrícola: vulneració econòmica (cobrar tot o part del salari en negre, cobrar menys del salari que correspon legalment, o bé fer hores extraordiàries sense retribució) i vulneració del descans (més de 40 hores setmanals)». Per això, fa una crida a una major sensibilització: «Si bé es tracta d’una minoria, el sol fet que aquestes vulneracions existeixin en ple segle XXI és ja una alarma.»

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET