Carles Armengol, Lluís Duran i Hilari Raguer en l'acte celebrat a l'Ateneu Barcelonès.
CULTURA Foto: Agustí Codinach
Carrasco i Formiguera, un referent actual
La Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat organitza un acte en memòria del polític catòlic i catalanista
Carme Munté Margalef 05/06/2019

«Visca Catalunya lliure!», va cridar Manuel Carrasco i Formiguera moments abans de ser afusellat el 9 d’abril del 1938 a Burgos per sentència signada per Franco. També resava «Jesús, Jesús...». Ell formava part dels perdedors de la guerra per partida doble, per catalanista i per catòlic. «No el van matar malgrat que era catòlic, sinó precisament perquè era catòlic», ha afirmat contundent el pare Hilari Raguer, historiador, monjo de Montserrat i autor de Divendres de Passió. Vida i mort de Manuel Carrasco i Formiguera (Publicacions de l’Abadia de Montserrat).

Ha estat en un acte organitzat per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, a l’Ateneu Barcelonès, amb l’objectiu de posar en valor, precisament, que Carrasco i Formiguera, polític i militant catòlic, és un referent ben actual pel seu lligam entre fe i país. «És un referent com a model de cristià dedicat a la política», ha manifestat Carles Armengol, president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. I és un referent per a la mateixa Lliga, ja que va ser durant el mandat de la junta de Manuel Carrasco i Formiguera quan aquesta entitat va passar de ser entitat pietosa a catalanista. Així ho ha manifestat l’historiador Lluís Duran, que també ha constatat que la Lliga, fundada el 1899 pel bisbe Josep Torras i Bages, és la tercera entitat en antiguitat del catalanisme.  

Carrasco i Formiguera, líder històric d’Unió Democràtica de Catalunya, va ser secretari de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat del 1916 al 1919, un període en el qual es va culminar el Rosari monumental de Montserrat i es va celebrar, el 1919, una jornada patriòtica i religiosa per participar en la gestió del primer intent d’Estatut d’Autonomia, anterior a la República. 

El 18 d’abril del 1938, la Lliga va celebrar una missa en memòria seva. I ara, a principis del segle XXI, continua reivindicant com a més necessari que mai el testimoni d’aquest polític cristià que és encara un gran desconegut i una figura incòmoda per a molts. 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET