EDITORIAL
Catòlics i musulmans 2017
Redacció 16/05/2017

El proper 27 de maig s’inicia el Ramadà, el mes de dejuni solidari dels musulmans observants. La relació de catòlics i musulmans es duu a terme a diversos nivells. En l’acadèmic, es va viure entre nosaltres una nova fita el 9 de maig passat quan el P. Vincent Feroldi, director del servei per a les relacions amb els musulmans dels bisbes de França, va pronunciar una conferència a l’aula magna del Seminari de Barcelona: Catòlics i musulmans el 2017: desafiament, rebuig o confiança? L’acte va ser organitzat per la Facultat de Filosofia de Catalunya (URL) i hi van assistir dos bisbes catalans: Joan Enric Vives (Urgell) i Xavier Novell (Solsona).

Prèviament, el P. Feroldi, que és també historiador i està compromès en les relacions islamocristianes des de fa quaranta anys, s’havia entrevistat privadament amb Mons. Joan Josep Omella i Mons. Sebastià Taltavull. A la conferència també hi eren presents alguns experts en la relacions amb l’islam, com Jordi Giró, promotor de l’encontre.

El P. Feroldi havia acompanyat Francesc en el seu recent viatge a Egipte, arran del qual va escriure el document El diàleg és fraternitat i acció. En ell afirma que el viatge fou una experiència excepcional de fraternitat humana i espiritual on es van viure intensament la joia, el diàleg i l’esperança entre els ensenyants de l’IDEO (l’Institut Dominic d’Estudis Orientals del Caire), els professors i estudiants d’Al-Azhar, representants d’arreu del món de comunitats cristianes i musulmanes, els cristians d’Egipte i el papa Francesc. Fou realment extraordinari que a la terra d’Egipte —que el president Sissi va definir com «la mare de l’Univers»— es retrobessin conjuntament, convidats pel gran imam d’Al-Azhar, els responsables de les esglésies catòliques, ortodoxes i protestants, que encara són en camí de testimoniar conjuntament i de manera complementària una sola fe i un sol baptisme. Per això el viatge del papa Francesc ha representat alhora un temps de compassió, un temps ecumènic i un temps interreligiós.

El P. Feroldi, en la conferència del 9 de maig, va dir que estem entrant en el temps de la ultramodernitat (més enllà de la modernitat), que va definir com un temps d’incertesa, de dubte i de qüestionament i va dir que les primeres víctimes del terrorisme jihadista que emergeix són els mateixos musulmans. En aquest context, Feroldi va formular quatre invitacions: la humanitat s’ha de fer conversa amb el món; els homes i dones religiosos han de ser font d’humilitat; els líders d’opinió han de ser font portadora de sentit i de vida, i cadascú s’ha de fer actor per fer emergir els nous paradigmes. Un projecte avalat per l’experiència, veritablement engrescador.

Més notícies sobre EDITORIAL

A reveure, bisbe Sebastià

Mercaders de la mort

Amb el govern legítim de Catalunya

Bilingüisme i integració


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET